Aronia – zastosowanie

Aronia czarno owocowa to krzew z rodziny różowatych pochodzący z Ameryki Północnej. Od dawna jest uprawiana także w Polsce. Najczęściej uprawiana na plantacjach w celach produkcyjnych.

Właściwości (zastosowanie): Aronia występuje jako roślina uprawna hodowana co raz częściej w ogródkach działkowych. Ponadto jest bardzo dobrym surowcem leczniczym, przetwory z aronii lub suszone owoce zapobiegają przemęczeniu oczu. Sok z aronii jest pomocny w leczeniu miażdżycy, nadciśnienia. Stosuje się ją także w przypadku nieżytu żołądka, anemii, reumatyzmu, nadczynności tarczycy czy alergii. W kosmetyce sok z aronii używany jest przy oparzeniach słonecznych.

Dawkowanie: w przypadku wyżej wymienionych chorób pomocne jest picie świeżego soku 2-3 razy dziennie po pół szklanki przez 3 tygodnie. Zaś z suszonych owoców przyrządza się wywar, 2 łyżki stołowe owoców aronii zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy przez 10 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Taki odwar pijemy 3 razy dziennie. W przypadku poparzeń słonecznych, rozcieńczamy świeżo wyciśnięty sok z wodą mineralną w proporcji 1:2 i nakładamy oklepując miejsce poparzone tamponem.


Komentarze (1)

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 4.3 / 5 (6 Oceny)
Publikacja komentarza jest równoznaczna z akceptacją regulaminu

Skorzystałem i poświadczam skuteczność. Fajnie, że są ludzie którzy nawet za pomocą sieci są w stanie innym pomóc! Respekt! Pozdrawiam

2 marca 2012 o 00:00 ulryk
Forum o zdrowym odżywianiu
Ta strona używa cookies - Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę prywatności. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego komunikatu