Bakłażan pieczony na grillu

Aby przygotować bakłażany pieczone potrzebne są następujące składniki: bakłażany, czosnek, pietruszka, ocet balsamiczny, olej z oliwek. Bakłażany należy pokroić na cienkie plastry, posolić, a także odstawić na pół godziny, aby ociekła z nich woda.

Później trzeba bakłażany podsmażać na grillu, albo na specjalnej patelni grillowej z dwóch stron. Każdy plasterek bakłażana należy zamoczyć w occie balsamicznym. Wszystkie składniki należy rozłożyć na półmisku, później posypać czosnkiem oraz pietruszką, a także polać olejem z oliwek.

Bakłażany można też zostawić w lodówce na pół godziny. Bakłażan nazywany jest też oberżyną, albo gruszką miłosną. Najsmaczniejsze są młode, małe bakłażany, które nie zawierają w sobie jeszcze goryczy.

Zanim bakłażan będzie wykorzystany do potrawy, trzeba go umyć, a później usunąć z niego listki kwiatu razem z jego nasadą. Raczej nie trzeba obierać bakłażanów, ponieważ wtedy tracą one wiele składników odżywczych.

Trzeba też pamiętać o tym, że bakłażany nie są warzywami szczególnie aromatycznymi, a także warto łączyć je z innymi warzywami. Bakłażany mogą być bardzo smaczne, jeśli są panierowane, smażone, albo duszone z dodatkiem czosnku i cebuli.

Aktualnie bardzo modne jest przyrządzanie bakłażanów na grillu, jako przystawki, dodatki, a także jako danie główne. Bakłażany można też zapiekać, albo faszerować. Z ugotowanych bakłażanów można sporządzić doskonałe pasty.


Komentarze (1)

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 3.8 / 5 (5 Oceny)
Publikacja komentarza jest równoznaczna z akceptacją regulaminu
17 września 2010 o 00:00 pankracy
Forum o zdrowym odżywianiu

Ostatni komentarz

Ta strona używa cookies - Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę prywatności. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego komunikatu