Bakłażan pieczony na grillu

Aby przygotować bakłażany pieczone potrzebne są następujące składniki: bakłażany, czosnek, pietruszka, ocet balsamiczny, olej z oliwek. Bakłażany należy pokroić na cienkie plastry, posolić, a także odstawić na pół godziny, aby ociekła z nich woda.

Później trzeba bakłażany podsmażać na grillu, albo na specjalnej patelni grillowej z dwóch stron. Każdy plasterek bakłażana należy zamoczyć w occie balsamicznym. Wszystkie składniki należy rozłożyć na półmisku, później posypać czosnkiem oraz pietruszką, a także polać olejem z oliwek.

Bakłażany można też zostawić w lodówce na pół godziny. Bakłażan nazywany jest też oberżyną, albo gruszką miłosną. Najsmaczniejsze są młode, małe bakłażany, które nie zawierają w sobie jeszcze goryczy.

Zanim bakłażan będzie wykorzystany do potrawy, trzeba go umyć, a później usunąć z niego listki kwiatu razem z jego nasadą. Raczej nie trzeba obierać bakłażanów, ponieważ wtedy tracą one wiele składników odżywczych.

Trzeba też pamiętać o tym, że bakłażany nie są warzywami szczególnie aromatycznymi, a także warto łączyć je z innymi warzywami. Bakłażany mogą być bardzo smaczne, jeśli są panierowane, smażone, albo duszone z dodatkiem czosnku i cebuli.

Aktualnie bardzo modne jest przyrządzanie bakłażanów na grillu, jako przystawki, dodatki, a także jako danie główne. Bakłażany można też zapiekać, albo faszerować. Z ugotowanych bakłażanów można sporządzić doskonałe pasty.

1 comment

  1. pankracy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>