Jak podawać czerwone wino

W restauracji butelkę wina trzeba prezentować z lewej strony na złożonej serwetce. Zawsze należy otwierać butelkę wina na stoliku sommoliera w miejscu widocznym dla gościa. Należy naciąć nożem otwieracza kelnerskiego folię, otaczającą szyjkę butelki pod pierścieniem. Odciętą część foli można odłożyć na przygotowane z boku talerze. Następnie trzeba wytrzeć korek i szyjkę serwetką. Później należy wkręcić korkociąg w szyjkę w taki sposób, aby nie przedziurawić korka z drugiej strony.

Potem można oprzeć ramię korkociągu na szyjce butelki i bardzo powoli wyjąć korek. Wyciąganie korka można ułatwić sobie, pomagając sobie palcami prawej ręki. Można też sprawdzić zapach i jakość korka, zdjąć korek z korkociągu, a później odłożyć go na talerzyk.

Talerzyk z korkiem można podać osobie, która zamawia wino, aby mogła sprawdzić stan i autentyczność korka. Następnie trzeba wytrzeć szyjkę butelki serwetką. Małą ilość wina, około 20 ml można nalać do przygotowanego kieliszka. Trzeba też przeprowadzić szybką oraz precyzyjną degustację, stojąc profilem do Klienta.

Później można nalać wino osobie, która złożyła zamówienie i poprosić ją, aby zaakceptowała je. Po akceptacji trzeba nalać wino pozostałym gościom, a później wrócić i uzupełnić winem kieliszek osobie, która złożyła zamówienie.

Najczęściej osobami, które zamawiają wina są mężczyźni. W czasie nalewania wina, nie można zasłaniać etykiety na butelce, a lewą rękę z serwetką trzeba trzymać za plecami. Po napełnieniu każdego kieliszka winem, trzeba delikatnie wytrzeć szyjkę butelki serwetką, aby nie pobrudzić obrusa. Butelkę z winem trzeba zawsze pozostawiać na stole.

1 comment

  1. telesfor

    Wszystkie chwyty dotychczas nie sprawdzały się, a to przyniosło skutek! Jestem bardzo wdzięczna i usatysfakcjonowana! Pozdr

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.