Jak powinna wyglądać obsługa przez kelnera

Kelner powinien witać gości z uśmiechem, a także podtrzymywać z nimi kontakt wzrokowy (nie powinno trwać to dłużej, niż minutę). Obsługa kelnerska może też sugerować wybór napojów gościom.

Kelner może też rozpoczynać rozmowy z klientami restauracji na temat menu, specjalności dnia w restauracji. Ważne jest, aby kelner używał języka opisowego w czasie opowiadania o daniach. Szef kuchni ma też obowiązek jednorazowo podać danie, a także opowiedzieć o daniu, czyli z czego i w jaki sposób jest zrobione. Jest to obciążenie finansowe dla restauracji, które jednak szybko zwraca się.

Nie należy używać zdrobnień w branżach gastronomicznych, typu: „kawka”, „serniczek”. Właściciel restauracji powinien skoncentrować się na maksymalizacji sprzedaży, przy uwzględnieniu różnych życzeń gości.

Obowiązkiem kelnerów jest zapisywanie treści zamówień, czyli co dana osoba zamówiła dokładnie, jeśli na przykład przy jednym stole siedzi grupa dziesięciu osób. Kelner powinien rozpoczynać przyjmowanie zamówień od Pań. Jeśli przy stole siedzą też dzieci, serwowanie dań trzeba zaczynać od dzieci. Trzeba też zaprosić gości do stolika sommoliera, jeśli w restauracji jest taki stolik, a goście życzą sobie wino.


Komentarze (1)

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 3.5 / 5 (4 Oceny)
Publikacja komentarza jest równoznaczna z akceptacją regulaminu

Zastanawiam się, czy jakaś osoba robi sobie jaja, ale jeśli tak, to z całą pewnością ma niesamowity ubaw po pachy! Ubolewam?Pluję sobie w brodę, że tu trafiłem i zaufałemtym bzdurom! Dno, dno i wodorosty! pozdrawiam

24 września 2012 o 00:00 Brygida1983
Forum o zdrowym odżywianiu
Ta strona używa cookies - Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę prywatności. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego komunikatu