Jak zrobić Martini Dry

Jest to wytrawny short drink, który można podawać jako aperitif. „Eliksir spokoju” – tak nazywał Martini EB White. Przyjmuje się że koktajl powstał ok. 1862 roku w mieście Marinez. Inna teorie mówi że drinka przygotowano w Nowym Jorku w 1911 roku, a barman który ego dokonał od tego momentu nazywany był Martini.

W kwestii przygotowania Martini istnieje mały spór. W. Somerset Maugham uważał, że napój ten powinno się mieszać aby „cząsteczki leżały zmysłowo, jedna na drugiej”. Sławny James Bond natomiast zawsze zamawiał Martini wstrząśnięte, nie mieszane”. Znawcy tematu skłaniają się jednak ku metodzie tego pierwszego i orzekają iż mieszanie jest metodą najwłaściwszą.

Martini Dry – Składniki:

- 40 ml ginu
- 20 ml wytrawnego wermutu
- oliwka (do dekoracji)
- kostki lodu

Martini Dry – Przygotowanie:

Gin i wermut, oraz kostki lodu mieszamy w szklanicy barmańskiej (lub w dużej szklance) i przelewam do kieliszka.

Martini Dry – Podanie:

Martini Dry podajemy w kieliszku koktajlowym , do środka wkładamy oliwkę nadzianą na szpadkę.


Komentarze (1)

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 4.0 / 5 (3 Oceny)
Publikacja komentarza jest równoznaczna z akceptacją regulaminu

Niesamowite, ale kolejny raz net ratuje mi życie. To poważnie kopalnia wiedzy i przydatnych rad. Nie mam pojęcia, jak kiedyś ludzie sobie radzili :). Dziękuję w imieniu swoim i znajomej. Pozdr

26 listopada 2012 o 00:00 Jonatan

Tagi: , , , , , , , , ,

Forum o zdrowym odżywianiu
Ta strona używa cookies - Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę prywatności. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego komunikatu