Jałowiec – zastosowanie w leczeniu

Jałowiec pospolity to gatunek zawsze zielonego krzewu lub drzewa z rodziny cyprysowatych występujący na terenie Europy Środkowej. W Polsce jest rośliną pospolitą ca całym terenie.

Właściwości (zastosowanie): owoce jałowca mają szerokie zastosowanie lecznicze, działają napotnie, żółciopędnie i moczopędnie co korzystnie wpływa na przewód pokarmowy. Co więcej, mają właściwości przeciwbakteryjne oraz pobudzające przemianę materii. W przypadku nieświeżego oddechu spowodowanego chorobami organów wewnętrznych wskazane jest żucie świeżych owoców (szyszkojagód) kilka razy dziennie. Kąpiele z gałązek, jagód lub drewna jałowcowego mają właściwości dezynfekujące, leczą ropne krosty na skórze, działają lekko przeciwbólowo w przypadku chorób reumatycznych oraz likwidują zmęczenie działając pobudzająco i odświeżająco na organizm.

Dawkowanie: w przypadku chorób wątroby i dróg żółciowych przygotowujemy odwar z szyszkojagód, łyżeczkę suszonych owoców zalewamy szklanką zimnej wody i podgrzewamy do zawrzenia. Miksturę odstawiamy do naciągnięcia i pijemy po jednej łyżce 3 razy na dzień. Z kolei właściwości napotne, moczopędne i wiatropędne oraz regulujące proces trawienia mają powidła z jagód, świeże owoce miażdżymy łyżką i zalewamy wodą do poziomu jagód. Mieszankę gotujemy przez 30-40 minut a po upływie tego czasu cedzimy przez gazę. Wyciśnięty płyn gotujemy do momentu uzyskania przez niego konsystencji gęstego syropu.

Na koniec dodajemy do mieszkanki cukru lub miodu do smaku, następnie wlewamy syrop do słoików i ponownie gotujemy przez 15 minut. Powidła spożywamy po 2-4 łyżki dziennie zmieszane w proporcji 1:1 z białym lub czerwonym winem wytrawnym.

1 comment

  1. AMBROZY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>