Karp grillowany z pomarańczami i pieczarkami

Do wykonania tej potrawy potrzebne są następujące składniki: dwa świeże karpie ważące około 2 kg; 200 g zielonego groszku w zalewie; sześć dużych pieczarek; cztery suszone papryczki chilli; trzy ząbki czosnku; trzy łyżki oliwy z oliwek; dwie łyżki oliwy do posmarowania karpia; dwa pomarańcze; jedna czerwona cebula; przyprawa do ryb; natka zielonej pietruszki; sól; pieprz.

Aby wykonać tą potrawę należy karpie oczyścić z łusek, z wnętrzności, zostawić łeb i ogon. Następnie oczyszczone karpie należy dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ryby należy natrzeć oliwą, a także przyprawą do ryb; solą oraz pieprzem.

Karpie trzeba ułożyć na rozgrzanym grillu, a później przypiec z dwóch stron na rumiany, złocisty kolor. Następnie karpie trzeba przełożyć na talerz. Pomarańcze dokładnie obrać ze skór i pokroić w kostki. Potem rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić na nią pokrojoną w kosteczki cebulę, czosnek i podsmażyć.

Do tych składników można dodać pokrojoną na kawałki papryczkę chili, a także pieczarki pokrojone w plastry, jak również pomarańcze, zielony groszek odsączony z zalewy. Wszystkie składniki trzeba dusić przez około siedem minut, a następnie doprawić do smaku pieprzem, solą i położyć na rybę. Rybę można udekorować natką pietruszki.

3 comments

  1. Bonifacy

    Zanim się skorzysta, należałoby poznać zdanie innych osób. Na swoje nieszczęście część ludzi idzie drogą na skróty i od razu poszukuje porady w sieci. A jak widać, ten pełen jest bujd. Nie polecam!

  2. Adolf1979

    Zobaczyłam do tej pory chyba wszystkie możliwe witryny na ten temat i nie mogłam nigdzie znaleźć porady. Ale szczęśliwie znajoma poradziła mi tę stronę i proszę! Rozwiązanie się znalazło, ślicznie dziękuję! Pozdr

  3. Jonatan83

    Niedawno się przejechałem na czymś, co było w Internecie i niestety niczego mnie to nie nauczyło. Finito, nigdy więcej nie będę korzystał z rad, które tutaj się znajdują!!! To jakaś żenada i śmiech na sali! Pozdr

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.