Kurczak pieczony na grillu

Aby wykonać kurczaka pieczonego na grillu należy wykorzystać takie składniki: 1 kurczak (ważący około 1,5 kg), 1 łyżka masła, ¼ łyżeczki mielonego imbiru, odrobina szafranu, sól, pieprz. Ten przepis dotyczy wykonania porcji dla 4 osób.

Czas potrzebny na przygotowanie tej potrawy to około 40 minut. Do wykonania sosu potrzebne są następujące składniki: 3 łyżki masła, ¼ łyżeczki zmielonego kminku, 1 łyżka mielonej słodkiej papryki, ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki, a także sól.

Kurczaka ze skrzydełkami trzeba dokładnie umyć i osuszyć. Wątróbkę, serce oraz płuca trzeba opłukać dokładnie kilka razy w wodzie. Kurczaka trzeba też natrzeć z zewnątrz i w środku mieszaniną pieprzu, soli, imbiru, a także szafranu.

Podroby trzeba włożyć do brzucha, a jeżeli rozcięcie jest za duże, można zaszyć je, albo spiąć szpilkami. Później kurczaka trzeba przełożyć do folii aluminiowej, brzuchem do góry. Do folii aluminiowej należy włożyć też kawałki masła i sera topionego.

Kurczaka należy piec przez około 40 minut, a nawet godzinę na średnio rozgrzanym grillu. Należy sprawdzać, czy kurczak nie spalił się. Gotowy kurczak powinien być lekko złocisty, delikatnie chrupiący, trochę wilgotny.

Aby przygotować sos trzeba: masło rozpuścić na patelni, a następnie dodać paprykę słodką i ostrą, posolić oraz dokładnie wymieszać. Ugotowanego kurczaka można podzielić na cztery porcje.

1 comment

  1. Ezechiel

    Faktycznie efektywne, polecam wszystkim ten sposób, jestem wybitnie zadowolony z rezultatu. pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.