Rzeżucha – jak sadzić i pielęgnować

Rzeżucha to bardzo znana, tradycyjna ozdoba stołu wielkanocnego w Polsce. Jest bardzo dekoracyjna; świeża; zielona; ma ładne malutkie listki; wielu osobom kojarzy się z wiosną.

Można ją ściąć i wykorzystać jako podkład dla wielkanocnych jajek. Można też ułożyć ją w płaskim koszyczku, albo na dużym półmisku, a na niej poukładać jajka przepiórcze, słodkie jajeczka czekoladowe, baranka i kurczaczka z cukru.

Niektórzy bardzo lubią dość intensywny smak rzeżuchy, który doskonale smakuje z różnymi kanapkami. Aby wyhodować na święta wielkanocne świeżą, zieloną trawkę, trzeba posadzić rzeżuchę dziesięć dni wcześniej. Dziesięć dni trwa wzrost popularnej w Polsce rzeżuchy.

Do posadzenia rzeżuchy potrzebne są: nasiona rzeżuchy; półmisek, albo duży, płaski talerz; lignina, gaza lub wata. Nasiona rzeżuchy należy wysiać na wilgotną ligninę, albo gazę dość gęsto, ale w taki sposób, aby nie zachodziły na siebie.

Później talerz, półmisek z nasionami rzeżuchy trzeba postawić w ciepłym i jasnym miejscu. Należy dbać, aby lignina, albo gaza z rzeżuchą była ciągle mokra, jednak trzeba uważać też, aby nasiona nie zgniły od nadmiaru wody. Na ciągle suchym podłożu rzeżucha szybko marnieje, nasiona wysychają.

Bardzo przydatny jest zraszacz do zwilżania gazy i nasion rzeżuchy. Rzeżuchy raczej nie trzeba niczym przykrywać, ponieważ istnieje zagrożenie, że może spleśnieć z tego powodu.

1 comment

  1. Zygfryd

    Bez sensu jest trwonienie czasu na sprawdzanie ryzykownych sposobów. Opublikowana w tym miejscu metoda jest sprawdzona i co istotne naprawdę skuteczna. Zaświadczamto, bo sam sprawdziłem. Polecam serdecznie. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>