Smakowita choinka, czyli pomysły na ciekawe, jadalne ozdoby

Wieszanie na choince jadalnych ozdób, takich jak jabłka, owoce, czy pierniczki, ma bardzo starą tradycję. Jeżeli dość masz już kolorowych bombek i innych nowoczesnych ozdób, postaw na tradycję i w Boże Narodzenie zawieś na choince jadalne dekoracje.

Choinkę dekorowano owiniętymi w sreberka orzechami i małymi, czerwonymi jabłuszkami jeszcze na długo przed powstaniem bombek. Takie naturalne ozdoby posiadały swoją symbolikę. Miały zapewniać domownikom zdrowie i urodę przez cały rok, natomiast orzechy były gwarancją dobrobytu. Po co kusić los, jeśli chcesz więc Nowy Rok przywitać w pięknie, zdrowiu i bogactwie, pomyśl nad ozdobieniem choinki jabłkami i orzechami.

Inną ozdobą choinkowego drzewka, posiadającą wieloletnią tradycję, jest piernik. Uformowany w ciekawy kształt i ozdobiony lukrem pierniczek jest nie tylko nie tylko piękną, ale i cudownie pachnącą ozdobą. Podajemy sprawdzony przepis na piernikowe, jadalne ozdoby. Przygotuj
300g mąki, szczyptę soli, po łyżeczce proszku do pieczenia, czarnego pieprzu i cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, po 100 g miękkiego masła i brązowego cukru, 2 duże jajka, roztrzepane z 4 łyżkami płynnego miodu. Wymieszaj dokładnie mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon, goździki oraz pieprz. Cały czas mieszając, powoli dodawaj mąkę, cukier i roztrzepane z miodem jajka. Powstałe ciasto podziel na 2 części. Jedną schowaj do zamrażarki, a drugą rozwałkuj i powycinaj foremkami kształty. Resztki ciasta ponownie rozwałkuj i wycinaj pierniczki, powtarzaj czynność, aż wykorzystasz całe ciasto. U góry każdego pierniczka zrób dziurkę, by potem można było przez nią przewlec wstążeczkę. Ciastka rozłóż na blachach, wyłożonych pergaminem do pieczenia. Piecz ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Gdy pierniczki ostygną, możesz je udekorować lukrem i kolorową posypką. Gdy lukier wyschnie, przewlecz przez dziurkę tasiemkę i powieś ozdoby na choince.

Choinkę możesz udekorować też cukierkami. Na pewno pamiętasz popularne niegdyś, podłużne cukierki, tak zwane „sopelki”, które jako dziecko ochoczo zawieszałaś na świątecznym drzewku. Co stoi na przeszkodzie, by przypomnieć sobie te czasy? Możesz też wystroić choinkę w czekoladowe pralinki, owinięte w błyszczące sreberka. Z cukierków można zrobić również długi łańcuch na choinkę, związując je ze sobą złotą nicią. Twoje dziecko na pewno z chęcią przygotuje taki smakowity, choinkowy łańcuch. Dekorowanie choinki słodkościami będzie więc znakomitą zabawą nie tylko dla Ciebie, ale także dla Twoich pociech.

3 comments

  1. agrypina

    To się do niczego nie nadaje, nie pomaga. Nie próbujcie! Czuję się oszukana, a szukałam pomocy.

  2. Edward1989

    Jestem zmuszony przyznać, że początkowo nie wierzyłem w ten wspaniały sposób. Ale po namowach mojej żony, rodziców, znajomych i ja zdecydowałem zaryzykować. Pomyślałem, że raz się żyje i spróbowałem. Nie zawiodłem się, pomoc okazała się całkowicie skuteczna. Dziękuję za nią najmocniej. Z całą pewnością powtórzę ją swoim znajomym, którzy borykają się z podobnym problemem, a jest ich spora ilość. całuski

  3. GERALD

    Jeśli szukacie istotnie fachowej porady, zwróćcie się do fachowca, który się zna na temacie. Bo zagadkąjest kto siedzi po drugiej stronie i wypisuje brednie, które później ktoś publikuje w Internecie ( a może że jest to jedna i ta sama osoba). My poprzez wchodzenie na stronę ułatwiamy im zarobek, a oni tylko na to czekają. Nigdy więcej! Siemka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>