Szczaw na wzmocnienie organizmu

Kobylak czyli szczaw lancetowaty z rodziny rdestowatych jest rośliną trwałą od 30 cm do 1 m wysoką, zależnie od warunków: nad brzegami wód stojących niewapnowanych osiąga większy wzrost, im dalej od wody – mniejszy.

Łodygę ma prostą w górze rozgałęzioną, liście duże, naprzemianległe, kwiatostan drobnych zielonych kwiatków ułożonych w kołkach. W wiechach kłosowych sztywno stojących. Nasienie brązowe, podobne do gryki. Smak korzenia mocno ściągający, zapach słaby.

Korzeń ma działanie ściągające, wstrzymujące, przeciwbiegunkowe, dezynfekujące i wzmacniające, stosuje się odwar w uporczywych biegunkach i nieżytach jelit, przy czerwonce, nerwicy żołądka i biegunkach wynikających z zatrucia.

To samo działanie ma – i mniej kłopotliwe jest w pozyskaniu – nasienie kobylaka, które łatwiej zbierać (wrzesień – październik) suszyć i przechowywać.

Napar z kobylaku dobry na wzmocnienie organizmu

Liście rośliny należy zebrać oraz zalać wrzątkiem, następnie odczekać 2 godziny. Taki wywar wypijać codziennie pół szklanki po obiedzie. Efekty pokażą się już po miesiącu.


Komentarze (1)

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 3.7 / 5 (6 Oceny)
Publikacja komentarza jest równoznaczna z akceptacją regulaminu

Niesamowite, ale kolejny raz net ratuje mi życie. To poważnie skarbnica wiedzy i wspaniałych porad. Nie mam pojęcia, jak kiedyś ludzie sobie radzili :). Dziękuję w imieniu swoim i koleżanki. Pozdrawiam

5 czerwca 2012 o 00:00 kordian

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Forum o zdrowym odżywianiu
Ta strona używa cookies - Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę prywatności. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego komunikatu