Szczaw na wzmocnienie organizmu

Kobylak czyli szczaw lancetowaty z rodziny rdestowatych jest rośliną trwałą od 30 cm do 1 m wysoką, zależnie od warunków: nad brzegami wód stojących niewapnowanych osiąga większy wzrost, im dalej od wody – mniejszy. Łodygę ma prostą w górze rozgałęzioną, liście duże, naprzemianległe, kwiatostan drobnych zielonych kwiatków ułożonych w kołkach. W wiechach kłosowych sztywno stojących. Nasienie brązowe, podobne do gryki. Smak korzenia mocno ściągający, zapach słaby.

Korzeń ma działanie ściągające, wstrzymujące, przeciwbiegunkowe, dezynfekujące i wzmacniające, stosuje się odwar w uporczywych biegunkach i nieżytach jelit, przy czerwonce, nerwicy żołądka i biegunkach wynikających z zatrucia.

To samo działanie ma – i mniej kłopotliwe jest w pozyskaniu – nasienie kobylaka, które łatwiej zbierać (wrzesień – październik) suszyć i przechowywać.

Napar z kobylaku dobry na wzmocnienie organizmu

Liście rośliny należy zebrać oraz zalać wrzątkiem, następnie odczekać 2 godziny. Taki wywar wypijać codziennie pół szklanki po obiedzie. Efekty pokażą się już po miesiącu.

1 comment

  1. kordian

    Niesamowite, ale kolejny raz net ratuje mi życie. To poważnie skarbnica wiedzy i wspaniałych porad. Nie mam pojęcia, jak kiedyś ludzie sobie radzili :). Dziękuję w imieniu swoim i koleżanki. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>