1000rad.pl

dom, lifestyle, praca, zakupy

suszenie ziół
Lifestyle

Jak skutecznie suszyć zioła i owoce?

Zamknięte w słoiczkach zapachy i smaki lata to najlepsze, co można zrobić, aby zatrzymać tę porę roku na dłużej w swojej kuchni! Suszone zioła oraz owoce pozwolą na wydłużenie daty przydatności do spożycia tych superzdrowych produktów, a przy tym zachowają pełnię ich składników odżywczych, smaku i zapachu. W firmach zajmujących się przetwórstwem profesjonalne suszarnie podłogowe to absolutna konieczność, umożliwiająca suszenie świeżych produktów na dużą skalę!

Jaką wydajność mają suszarnie?

Suszarnie do ziół i owoców to specjalne konstrukcje z blachy, które dzięki odpowiedniej budowie i wyposażeniu są w stanie wytworzyć i utrzymać wewnątrz odpowiednią temperaturę, dzięki której suszenie owoców i ziół staje się maksymalnie skuteczne. Ładowność do kilkuset kilogramów mokrego wsadu, wwożonego do środka na specjalnych wózkach z tacami, pozwala na szybkie wysuszenie dużej ilości produktów w ciągu zaledwie kilku godzin. Suszenie ziół oraz owoców w takich specjalnych komorach jest bardzo wydajne bez względu na temperaturę na zewnątrz, oraz warunki atmosferyczne.

Do czego nadają się suszarnie?

Suszone owoce oraz zioła cieszą się dużym zainteresowaniem wśród klientów, szczególnie w porze zimowej. Gdy brakuje świeżych owoców, a pragnie się zachować swój zdrowy tryb życia, warto sięgać po te w suszonej postaci — jabłka, gruszki, banany, rodzynki i wiele innych. Potrawy wzbogacane smakiem świeżego tymianku, rozmarynu czy bazylii mają niezrównany smak, ale nie zawsze ma się do nich dostęp — wówczas najlepiej używać ziół suszonych. Suszenie w odpowiednich warunkach przez suszarnie do ziół i owoców takich jak https://www.ventech.pl/suszarnie-do-ziol/ daje gwarancję, że zdecydowana większość wody zostanie usunięta w procesie odparowywania. Suszenie pozwala mocno zredukować wilgotność środowiska, która jest niezbędna do rozwoju bakterii, i tym samym wydłuża zdatność do spożycia ziół i owoców.

Dlaczego warto suszyć?

Owoce i zioła w postaci suszonej to świetna alternatywa, gdy potrzebujesz witamin i minerałów, a także błonnika czy przeciwutleniaczy zawartych w tych niezwykle zdrowych produktach, a nie masz do nich chwilowo dostępu. To sposób na uzupełnienie diety i dodanie smaku swoim potrawom i wypiekom. Poprzez suszenie usuwana jest jedynie woda, co pozwala zakonserwować owoce i zioła na dłużej, a tym samym sprzedawać je jako zdrowy produkt wysokiej trwałości. Posiadając firmę zajmującą się wytwarzaniem owoców lub ziół w postaci suszonej przeznaczonych do dalszej odsprzedaży, należy zainwestować w porządną suszarnię, która umożliwi usprawnienie procesu suszenia.

zobacz też: