1000rad.pl

1000rad.pl – dom, lifestyle, praca, zakupy

jak wydrążyć dynię
Lifestyle

Jak wydrążyć dynię na Halloween?

Można zaobserwować, że Halloween w Polsce cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Nie wszyscy jednak wiedzą jak wydrążyć dynię na wspomniane święto.

Jak wydrążyć dynię na Halloween?

Należy mieć świadomość, że wydrążenie dyni jest znacznie prostszym zadaniem, niż mogłoby się wydawać. Rekomendowane jest przede wszystkim, aby przy wyborze warzywa zwrócić szczególną uwagę na jego wielkość. Trzeba również pamiętać, aby po wydrążeniu świeczka przypadkiem nie przypaliła miąższu. Duże znaczenie ma także kształt dyni. Warzywo może być bowiem podłużne lub okrągłe.

W celu wydrążenia dyni należy w pierwszej kolejności odciąć górną część, a następnie ściąć miąższ ze spodniej części. Kolejnym etapem będzie wydrążenie środka większą łyżką. Pestki można bez większego problemu uprażyć.

W jaki sposób można wydrążyć dynię na lampion?

Osobom, które są zainteresowane zrobieniem z dyni lampionu, rekomendowane jest na początku postępowanie tak, jak w poprzednim przypadku. Później wystarczy narysować markerem twarz, jaka zostanie wycięta. Można również w bardzo prosty sposób sprawić, by lampion ładnie pachniał.

Wystarczy natrzeć wcięcia gałką muszkatołową czy cynamonem. Godny uwagi jest fakt, że posmarowanie warzywa olejem sprawi, że nie będzie się marszczyć i czernieć. Na końcu należy wstawić do środka świeczkę.

Co dokładnie powinno się zrobić z miąższem?

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że z dyni można w bardzo prosty sposób przygotować pyszne ciasto. Należy zachować miąższ, który zostanie wydrążony. Potrzebne do tego celu będą następujące składniki:
– 2/3 szklanki cukru
– 2,5 szklanki mąki
– 1 łyżeczka cynamonu
– 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
– pół szklanki roztopionego masła lub oleju
– 2 szklanki miąższu
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżki rodzynek
– 4 jajka

W pierwszej kolejności zalecane jest ustawienie piekarnika na 170 stopni. W jednej z misek można ubijać jajka z cukrem. W efekcie powinna powstać pienista masa. Należy pamiętać, aby pod koniec ubijania wlać olej albo roztopione masło. Nie można oczywiście zapomnieć o dodaniu dyni.

Z kolei w osobnej misce trzeba zmieszać proszek do pieczenia, orzechy, cynamon oraz mąkę. Blaszka powinna być posmarowana masłem. Rekomendowane jest wysypanie na nią bułkę tartą. Ciasto będzie się piekło przez około 45 minut.

Zalecane jest zaopatrzenie się w wysokiej jakości produkty. Nie należy sugerować się tylko ceną. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie omawianej dyni u sprawdzonego dostawcy. Bardzo często w sieciówkach znajdują się warzywa, z których nie zrobi się pysznego ciasta.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *