Trojszyk ulec, szkodnik występujący w domach i w sklepach

0
41

rojszyk ulec (Tribolium confusum) jest to mały, długości 3-4 mm, brązowoczerwony chrząszcz, o długości trzech, czterech milimetrów. Na grzbietowej części jego pancerzyka znajduje się wzorek z drobnych, wklęsłych punktów.

Skąd się wziął?

Trojszyk ulec przedostał się do Polski z gorących stref klimatycznych. Występuje w takich miejscach, w których jest przechowywana żywność. Ten szkodnik bardzo lubi zepsute przetwory mączne. Samice tego szkodnika składają jaja prosto do pokarmów.

W ciepłych pomieszczeniach, a także w pożywieniu rozwój larw trwa od dwudziestu do trzydziestu pięciu dni. Zgniatane, albo drażnione chrząszcze wydzielają substancje, które mają niemiły, brzydki zapach. Ta substancja ma właściwości drażniące. Dla zapasów spożywczych groźne są larwy, a także dojrzałe osobniki.

Czym się odżywiają?

Odżywiają się: ziarnami zbóż, przetworami zbożowymi, suszonymi owocami, ziołami, grzybami, warzywami. Lubią też czekoladę. Mogą niszczyć zbiory entomologiczne. Zwalczanie tych szkodników polega na stosowaniu niskich temperatur. W temperaturze siedem stopni Celsjusza wszystkie trojszyki giną w czasie dwudziestu pięciu dni, natomiast przy temperaturze zero stopni Celsujsza chrząsze giną już po kilku dniach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here