Strona główna
Lifestyle
Tutaj jesteś
Lifestyle co ma dużo żelaza

Warto wiedzieć, co ma dużo żelaza, ten pierwiastek jest niezbędny do życia

Data publikacji 15 lutego 2022

Żelazo to pierwiastek, który znajduje się w naszym organizmie, w mięśniach i tkankach, w hemoglobinie i białkach krwi, osoczu, w szpiku kostnym i enzymach. Jest pierwiastkiem niezbędnym do życia, choć jako mikroelement nie występuje w wielkich ilościach. Warto wiedzieć, co ma dużo żelaza, aby zaspokajać zapotrzebowanie organizmu.

Dlaczego należy zadbać o prawidłowy poziom żelaza w organizmie?

Żelazo to ważny mikroelement, bez którego organizm nie funkcjonowałby prawidłowo. A nawet uznaje się, że żelazo jest niezbędne do życia.
Żelazo jako składnik hemoglobiny, bierze udział w transporcie tlenu z płuc do wszystkich komórek ciała.
Żelazo występuje w enzymach, które budują DNA. Pełni też ważną funkcję tworzącą neuroprzekaźniki mózgowe, a także uczestniczy w procesach przetwarzania energii w komórkach ludzkiego ciała.
Warto wiedzieć, co ma dużo żelaza. Dieta, która nie dostarcza odpowiedniej ilości żelaza, może wyrządzić duże szkody w organizmie.

co ma dużo żelaza

W jakich produktach znajduje się dużo żelaza?

Żelazo występuje w wielu produktach, które powinno się wykorzystywać w diecie, aby zapewnić organizmowi jego odpowiedni poziom. Zróżnicowana dieta jest bardzo ważnym aspektem życia i powinna gwarantować w składzie wszystkie potrzebne mikroelementy.
Żelazo znajduje się w produktach zwierzęcych. Ciekawostką jest, że żelazo jest lepiej wchłaniane z takich produktów niż z produktów roślinnych.
Spore ilości żelaza odnaleźć można w wątrobie. Miłośnicy podrobów mogą także sięgać po nerki oraz serca. Żelazo hemowe, czyli dwuwartościowe jest dobrze przyswajane przez organizm.
Mięso czerwone również należ do produktów, które w składzie posiadają ten cenny mikroelement.

Jakie produkty roślinne mają żelazo?

Nie tylko produkty mięsne są w stanie zapewnić żelazo. Rośliny, przyprawy, a nawet ryby oraz jajka – to cenne źródło żelaza.
Uchodząca za chwast pokrzywa, natka pietruszki i orzechy potrafią dostarczyć mnóstwo żelaza. Lista jest dłuższa: kasza jaglana, warzywa strączkowe, buraki, kakao, pestki słonecznika oraz dyni, suszone śliwki, morele i rodzynki.
Przyprawy także dodadzą żelaza: anyż, szałwia, kminek, cząber i kurkuma – to bogate źródło tego pierwiastka.

Czy potrawy bogate w żelazo mogą smakować? Tak, kanapka z pastą jajeczną lub pasztetem, pieczone udko z kurczaka czy musli z pestkami dyni oraz suszonymi owocami – dobrze smakują i wzbogacają dietę w żelazo.
Warto wiedzieć, co ma dużo żelaza, aby móc wspomóc organizm poprzez dostarczanie tego pierwiastka z pożywieniem. Zdrowie i dobre samopoczucie to nagroda za dbałość o właściwy poziom żelaza w organizmie.

Przeczytaj więcej na bezdroza.com.pl

Redakcja 1000rad.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?