Uprawa awokado w doniczkach

Awokado można wyhodować w domu w doniczce z pestki. Ta roślina lubi miejsce dobrze oświetlone i słoneczne. Aby roślina zakwitła, powinna przebywać w temperaturze około dwadzieścia dwa stopnie. Awokado nie może być w temperaturze niższej, niż zero stopni.

W lecie należy obficie podlewać awokado, szczególnie duże okazy. Ziemia, w której jest posadzone awokado powinna być zawsze wilgotna. Wiosną i jesienią należy podlać awokado dwa razy w tygodniu. W zimie trzeba ograniczyć podlewanie. Awokado wymaga żyznej, dobrej gleby.

Awokado powinno być w dobrze oświetlonym stanowisku, ale nie w takim miejscu, w którym jego liście zostałyby uszkodzone, przepalone przez silne promienie słońca. Ta roślina dość łatwo rozkrzewia się. Stożek wzrostu należy obciąć, kiedy roślina osiągnie oczekiwaną wysokość i zacznie rozkrzewiać się.

Można też przycinać regularnie dłuższe, całkowicie rozwinięte gałązki o jedną trzecią ich długości, aby roślina była bardziej zwarta. Każde następne przycinanie powinno prowadzić do miniaturyzacji liści. Dzięki takiej metodzie można wyhodować bonsai (miniaturowe awokado domowe).


Komentarze (3)

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 3.3 / 5 (4 Oceny)
Publikacja komentarza jest równoznaczna z akceptacją regulaminu

dobre fachowe porady bez wymadrzania sie-ogrodnik

18 stycznia 2012 o 16:22 galicyjok

Ja już próbowałem kilka razy hodować Awokado ale zawsze mi padało. Tym razem zebrałem potrzebne informacje oraz doświadczenie i próbuję ponownie wyhodować zdrowe drzewko.

16 kwietnia 2014 o 20:29 Działkowiec

Witam.
Mam awokado już ładnych parę lat jest dość wysokie, tylko że często chorowało i teraz wygląda tak że ok. metr to jest właściwie sama łodyga a dopiero wyżej są liście(to wygląda) Teraz moje pytanie czy można obciąć tą całą górę i bez problemu rozkrzewi się niżej to drzewko?

20 czerwca 2014 o 12:24 Awokado

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Forum o zdrowym odżywianiu
Ta strona używa cookies - Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę prywatności. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego komunikatu