Szałwia muszkatołowa to gatunek zielnej, dwuletniej rośliny z rodziny jasnotowatych pochodzący z Europy Południowej i Środkowej oraz w Azji Środkowej i Zachodniej aż po Pakistan.
Szałwia muszkatołowa na żołądek
Szałwia jest uprawiana aż po środkową Europę, również w Ameryce Północnej. W jej cieplejszych rejonach dziczeje. Na obszarze Polski istnieje wyłącznie w uprawie.
Właściwości (zastosowanie): szałwia muszkatołowa w postaci naparu pomaga w leczeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Korzystnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego, zwiększa ilość wydzielanych soków trawiennych i pomaga w przyswajaniu składników odżywczych przez organizm. Ponadto posiada właściwości przeciwwymiotne i wspomaga leczenie dolegliwości menstruacyjnych.
W starożytności stosowany był jako środek pobudzający do miłości dlatego w kuracji zapachowej zalecany jest wyciąg z szałwii jako afrodyzjak. W średniowieczu szałwia muszkatołowa była stosowana do poprawiania wzroku.
Inne właściwości szałwii
Ponadto równoważy system nerwowy i wspomaga leczenie stanów lękowych, strachu, paranoi, depresji i stresu. Olejek wykazuje działanie podwyższające wydajność pracy fizycznej i umysłowej aktywizując działalność mózgu. Olejek eteryczny działa pobudzająco.
W kulinariach szałwia wykorzystywana jest jako przyprawa do potraw mięsnych, warzywnych i ryb. Służy także jako aromat do piwa i niektórych win reńskich. W kosmetyce służy do produkcji mydeł, niektórych kosmetyków i jako utrwalacz zapachu w perfumerii.
Dawkowanie: w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych stosujemy napar z ziela szałwii muszkatołowej, jedną łyżeczkę rozdrobnionego suszu zalewamy jedną szklanką wody i zaparzamy pod przykryciem przez około 15-20 minut. Po upływie tego czasu mieszankę przecedzamy i pijemy 2-3 razy dziennie po ¼ szklanki.